torstai 18. joulukuuta 2008

Köyhät kyykkyyn ja liitoksesta syntipukki

Kaupungin talous on kuralla, ollaan eletty yli varojen, lainakanta kasvaa, kipuraja on ylitetty, taloutta on hoidettu huonosti, kriisikunnan rajat on toteutumassa kovaa vauhtia ym, ym.....Valtuutettuja pelotellaan ”mustatakkisilla” miehillä, jotka tulevat ja syövät koko kylän suihinsa niinkuin susihukat.

En väitä, etteikö talouden kurjuus Jämsässä totta ole, mutta kyllä tämä Mattilan säästölista on liian paksua nieltäväksi yhdellä kertaa. Että tähän tilanteeseen on ”päästy”, täytyy katsoa peruutuspeiliin ainakin 10 vuoden ajalta. Mikä helv...n oivallus nyt tuli iskeä pöytään kerralla koko ”säästökiljotiini”, kun näitä olisi pitänyt toteuttaa pikkuhiljaa vuosien varrella. Varsinkin, kun sinne on heitelty säästöjen nimissä kaikki mitä mieleen juolahtaa, tuli niistä sitten taloudellista säästöä tai ei.Tuntuu, että kirkas lamppu on syttynyt joidenkin nerojen päässä ja on hoksattu laittaa kuntaliitoksen piikkiin kaikki kivet, mitkä kengässä hiertää.

Lista esitellään valtuutetuille tarkoituksella niin myöhään, ettei ole mitään mahdollisuutta niihin huolellisesti perehtyä ja ottaa asioista selvää. Säästökohteiden perässä on euromäärät, joista ei selviä mistä ”säästö” todellisuudessa syntyy. Eikä niistä myöskään kaikkien kohteiden osalta edes kysyttäessä osattu/ haluttu kertoa, ei edes sitä kuka/ketkä säästökohteiden euromäärät on selvittänyt ???.

Uskon, että säästöjä saadaan syntymään kun lista pistetään jäihin siksi aikaa, kunnes selvitetään asiat perin pohjin ja katsotaan säästökohteiden todellinen peruste ja sen vaikutukset tulevaisuuteen.

Toivon kaikille valtuutetuille, kuntalaisille ja kaupungin työntekijöille jaksamista, vaikka itselläni alkaakin nakin kokoinen elin otsassani kasvaa jo miehen mittoihin.Toivon myös muutosta ja rohkeutta valtuustotyöskentelyyn, ettei nyökyteltäisi kuin lammaslauma johtajien käsissä olevien tahtipuikkojen tahdissa.Näin joulun alla toivoisin, että johtajat, jotka totuuden nimissä viidakkorumpua lyövät, eivät sortuisi epärehellisyyteen, eivätkä olisi oppineet säästöjen varjossa valehtelemaan.

Seija El Sayed

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On ollut todella surullista seurata lehtien palstoilta, miten kovaan kyykytykseen vasta valitut valtuutetut ovatkaan joutuneet. Aivan kuin he olisivat vastuussa kaikesta taloudenpitoon liittyvästä päätöksenteosta ainakin reilut kymmenen vuotta taaksepäinkin. Ehkäpä jokunen vanhemmasta kaartista on ainakin jollain tapaa ollut mukana tai osallisena menneitten vuosien päätöksiin, mutta huom! hekin ovat aikanaan tehneet päätökset sillä tiedolla ja taidolla, joka on sillä hetkellä ollut käytettävissä. En usko, että kukaan heistä halusi aikanaan omalle kunnalleen huonoja tai ei-taloudellisia ratkaisuja! Haloo! Minä olen Seija El Sayedin kanssa samaa mieltä ainakin siinä asiassa, ettei koko säästöpottia tulisi heti ensimmäisenä yhdistymisvuonna pyrkiä toteuttamaan. Mikä kiire nyt tuli? Vanhustyössä työskentelevänä henkilönä olen huolissani henkilöstön jaksamisesta ja sietokyvyn riittävyydestä. Työvoiman saatavuus olisi taattava jatkossakin myös tässä työssä. Vanhusten määrän kasvaessa seutukunnalla on selvää, että myös kustannukset tällä sektorilla tulevat kasvamaan. Silti laadukkaitten palvelujen saatavuus tulisi taata. Yhtälö voi olla vaikea ratkaistava, mutta ei varmaankaan mahdoton. Jos halua ja tahtoa riittää, voi uusi Jämsän kaupunki selviytyä kuivin jaloin tulevaisuudessakin. Voimia teille kaikille päättäjille! Nostan teille hattua ja toivon yhteistyökykyä teiltä!