perjantai 23. elokuuta 2019

Pitääkö olla huolissaan?

Pitää, jos minulta kysytään.

Olen huolissani lasten ja nuorten kasvamisesta yhteiskunnan täysipainoiseksi jäseneksi. Tästä me aikuiset niin kotona kuin koulussakin olemme vastuussa. Itselläni ei ole kompetenssia tai tarvettakaan arvostella opetuksen tasoa kouluissa tai kasvatusta kodeissa, mutta jotain meidän silti pitää pystyä muuttamaan. Jos itse saisin päättää opetussuunnitelmasta, lisäisin sinne ehdottomasti muutaman tunnin nimeltä ”Arjen taidot”.

”Arjen taidot” voisi pitää sisällään mm. oman elämän suunnittelua, onnistumisten maksimointia, taloutta, huolenpitoa (itsestä ja toisista), vastuuta/velvollisuutta, pettymysten kohtaamista,tylsyyden sietämistä ja niiden käsittelyä ym.ym. Ylipäätänsä arkea isolla A:lla, mitä ihmisten taival pääosin kuitenkin on. Tämän pitäisi muodostua sellaiseksi aineeksi, johon osallistetaan myös koti ja vanhemmat mukaan. Näin saataisiin kehiteltyä kokonaisuus, josta syntyisi todellinen yhteistyö kodin ja koulun välille.

Tiedän, että nyt jo opetussuunnitelmassa on tavoitteena laaja-alainen osaaminen, joka pitää sisällään myös itsestä huolehtimisen ja arjen taidot. Ongelmana on vaan se, että tämä kuulemma pitäisi olla sisällytettynä lähes kaikkiin aineisiin, siksi pelkään, että sen toteutuminen jää varsinaisen aineopetuksen jalkoihin.


Seija El Sayed

Ei kommentteja: