keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Töitä tarjolla päiväksi viikossa!

Hä, ketä kiinnostaa? No ei varmaan tällä nykysysteemillä ketään. Tuntuu, että tämä nykyinen malli suorastaan tukee työttömyyttä. Jokainen tietää, että työssäolo pitää kiinni elämässä ja estää syrjäytymistä. Työ lisää aktiviteettejä sekä edistää sosiaalista kanssakäymistä. Mutta, jos otat töitä vastaan esim. yhdeksi päiväksi viikossa, vähennetään sinulta melkein kuin rangaistuksena tehdystä työstä liki vastaava määrä kelan tai liiton korvauksista. Sen lisäksi odottelet palkkakuitteja ja näin korvauksetkin vielä viivästyvät. Kyllä työn kuuluisi olla aina myös taloudellisesti kannattavaa, teit sitä sitten päivän tai kolme viikossa.

Jämsässä ollaan valmistelemassa työllisyyden kuntakokeilua ja sitä varten on pystytetty suunnitteluryhmäkin. Jämsän seudun artikkelissa kerrottiin, että Jämsän alueella Kuhmoinen mukaanlukien on noin 1500 yritystä. Mukana on paljon pienyrityksiä, joiden yrittäjä tekee 2-3 henkilön edestä töitä. Tästä mieleeni muistui hoitoalalta tuttu toimintamuoto, varahenkilöyksikkö. Hoitoalalle ko. toiminta on syntynyt tarpeesta ja uskon, että myös jäädäkseen.

Olisiko mahdollista, että Jämsek, kaupunki ja yrittäjät yhdessä valmistelisivat määräaikaisen ja kokeilumielessä olevan hankkeen tällaisesta varahenkilötoiminnasta. Uskon, että moni yrittäjä esimerkiksi kaupan alalta olisi valmis palkkaamaan työntekijän päiväksi tai kahdeksi viikossa. Ja taas vastaavasti varayksikön työntekijä tulisi työllistetyksi useamman kohteen avulla.

Tällainen työmuoto ei varmasti sovellu kaikille, mutta niille kelle se sopii, antaa työ monipuolisen kokemuksen ja rutkasti valmiuksia ottaa vastaan työtä kuin työtä.

Seija El Sayed

Ei kommentteja: