tiistai 28. huhtikuuta 2009

Vuodeosastot: Potilaat ja hoitotyö - ARVOSTAAKO KUKAAN ?

Jämsän kaupungin vanhuspalveluiden strategiassa sanotaan hienosti näin: ”Jokaiselle turvataan arvokas vanhuus, hyvä hoito ja kohtelu asuin -tai hoitopaikasta riippumatta”. Edellä mainitun toteutuminen edellyttää kuitenkin tietoisia arvovalintoja !

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut laatusuosituksen koskien terveyskeskusten vuodeosastoja. Henkilöstömitoitus (hoitohenkilöstöä / potilas):
- hyvä mitoitus on 0,8
- vähimmäismitoitus 0,6-0,7

Jämsän kaupungin vuodeosastoilla (vanhusten laitoshoidon esimiehen kertoman mukaan) henkilöstömitoitus on 0,55, joten alle minimillä mennään. Eli vuodeosastojen 11 ja 12 henkilökunta on ollut säästötalkoissa mukana jo vuosikausia ennen kuin lamasta on ollut tietoakaan. Ja kysyn vaan, mikä on ollut näiden talkoiden hinta, joiden maksumiehinä ovat olleet potilaat ja heidän hoitajansa. Haluan vielä muistuttaa , että vuodeosastolla potilaat ovat viikosta, kuukaudesta ja useimmat vuodesta toiseen. Osasto on heidän kotinsa.

Ymmärrystä ja jaksamista ei todellakaan helpota tieto siitä, että samanaikaisesti samassa talossa on osastoja, joissa henkilöstömitoitus on aivan toisissa lukemissa ja versus vuodeosastoihin työn määrä ja raskaus tuntuu ajoittain lähes leikittelyltä. Silloin kun on ”väljempää” tulisi osastojen välistä kuormitusta pystyä tasoittamaan. Joku voisi tietysti nyt ”ilkkua”, että kateellisen hoitajan vikinöitä. Kyllä, voin tunnustaa, olen todellakin kateellinen potilaiden ja työyhteisöni puolesta.

En ymmärrä kuinka tällaisen epäoikeudenmukaisuuden annetaan tietoisesti jatkua.Tilannetta ei ole lainkaan helpottanut uuden varahenkilöyksikön perustaminen vaan tuntuu, että sen jälkeen asiat ovat vain vaikeutuneet. Varahenkilöitä ei sijoiteta tarpeen mukaan, vaan sen, kuka ensiksi kerkiää varauksen tekemään.

Tiedän, että vuodeosastojen työtä ei kaikkialla talossa arvosteta, kommentit kollegojen suusta ovat sitä luokkaa, etten ilkeä niitä lehden palstoilla edes kirjoitella. Uskallan väittää, että osittain aliarvostus on lähtöisin esimiestasolta ja nimenomaan korkealta, missä asioihin voitaisiin puuttua ja korjata em. vääryyksiä.Peräänkuulutan myös poliittista tahtotilaa ja vastuuta asian korjaamiseksi. Nyt kaupungin henkilöstö ”palkitaan” lomautuksilla. Samanaikaisesti esimiestaso tekee ulkomaan ”opintomatkoja” usean henkilön voimin ja poliittiset toimielimet suunnittelevat ”syysristeilyä”.

Vaikka olenkin mielestäni todella optimistinen, suvaitsevainen, pitkäpinnainen, ym... ja välillä vähän sinisilmäinenkin, niin nyt on venytetty kaikkien em. adjektiivien vieteri äärimmilleen, enkä taatusti ole ainut.Halutaanko meitä hoitohenkilökuntaa todella testata ja katsoa kuinka kauan meidän fysiikka kestää ja kuinka kireälle vieteri kiristyy ennenkuin napsahtaa.

Seija El Sayed

Ei kommentteja: