maanantai 19. syyskuuta 2016

A ja B luokan kansalaiset

Olen vieraillut viime aikoina useean otteeseen Jämsän sairaalassa. Suurta hämmästystä on aiheuttanut tilojen erilainen ”varustus”. Vertailussani on osasto 4, kirurgian osasto ja kanttiini sekä yleiset aulatilat.
Olen aikoinaan mennyt osasto 4:lle, silloiselle vuodeosasto 12:sta töihin vuonna 2006. Osasto oli jo silloin todella remontin tarpeessa. Siksi järkytys oli suuri siellä vieraillessani, mitään ei edelleenkään ole tapahtunut. Tämä tietysti koskee ulkonäöllistä asiaa, mutta on myös mielestäni mitä suuremmassa määrin sekä käytännön että hygienian asia. Käytännön seikoista muutama esimerkki. Käytävällä on vain pari wc:tä koko osaston potilaiden käytössä, käytävän toisen puoliskon wc:n ovi oli niin turvonnut että sitä ei saanut kunnolla kiinni ja jos joku sen kiinni junttaa, ei sieltä kyllä heikkovoimainen potilas ulos itse pääse. No..... onpahan ainakin turvassa eikä karkaa. Toisella puolella osastoa yhdessä oven kahvassa roikkui lappu ”avaa varovasti, kahva voi irrota”.

Pyysin hoitajilta omaistani koskevia papereita itselleni, mutta kertoivat ettei osastolla ole kopiokonetta ja faxi millä olisi voinut kopioita ottaa oli rikki. Voi jumalanpyssyt, savumerkkejäkö sieltä kohta lähetellään omaisille. Potilashuoneissa ei ollut televisioita, mutta ei se mitään, ei ollut päivähuoneessakaan!
Vein tyttäreni huoneesta sinne television, siellä se nökötti keittiöjakkaran nenässä. Ei sitä oikeen sängystä nähnyt, mutta saihan sitä kuunnella.

Tätä kaikkea ei uskoisi, kun sairaalan pääovista sisään astelee. Aula- ja kanttiinitilat ovat upeat, on sohvia, pöytäryhmiä, useat televisiot ja kaikki on laitettu viimeisen päälle.

Sitten kirurgian osasto.... upea, valoisa, kauniit siistit pinnat ja voisin sanoa jopa kotoisa osasto.
Olen todella aidosti tyytyväinen näistä satsauksista, mutta ihmeissäni tästä talon sisällä olevasta tasoerosta. Väkisin tulee mieleen ajatus, että jaetaanko potilaat sekä hoitajat ”A” ja ”B” luokan ryhmiin. Lääkärit, hoitajat ja koko henkilökunta kuitenkin tekevät varmasti yhtä arvokasta ja hyvää työtä jokaisella osastolla.

Tiedän ja ymmärrän että kyse on rahasta, kun tehdään suuria remontteja. Uskon kuitenkin, että rahaa löytyy noihin pieniin käytännön työtä helpottaviin ja potilaiden viihtyvyyttä parantaviin kohteisiin, jos vaan halutaan.
Seija El Sayed

Ei kommentteja: