lauantai 17. marraskuuta 2012

Voihan "HILIMA"- minne eurot karkaavat?

Olin tässä taannoin Jämsekin järjestämässä lähiseudun kuntien yhteisessä hankintaillassa. Sieltä käteen jäi paljon uutta tietoa, mutta myös kysymyksiä ja toiveita. Sinänsä itse "HILMASTA" ei mitään negatiivista, koska ymmärtääkseni kanava takaa tasapuolisen ja reilun kilpailun kaikille lakeja noudattaen.

HILMA on työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämä maksuton, sähköinen ilmoituskanava, jossa hankintayksiköt ilmoittavat julkisista hankinnoistaan. HILMAssa ilmoitetaan kansallisen ja EU-kynnysarvon ylittävät hankinnat ja taas hankintayksikköjen toimintaa säätelee lukuisat lait ja asetukset taustallaan joukko direktiivejä.

Itselläni on oletus siitä, että kuitenkin tuon kyseisen HILMAN helmojen taakse myös piiloudutaan. Hankinnoista, jotka ovat mennossa HILMAAN ollaan usein salaperäisiä ja uskon että sinne joskus suotta päätyy sellaisiakin hankintoja, joita sinne lain mukaan ei edes velvoiteta ja jotka voitaisiin saada ja hankkia suoraan paikkakunnan yrittäjiltä.

Kaupungin on täysin lainmukaista lähettää paikkakunnan yrityksille tietopyyntöjä koskien tulevia investointeja, järjestää tiedotustilaisuuksia ja jopa pyytää kommentointikierros alustavasta tarjouspyynnöstä. Tämä kaikki on mahdollista niin kauan kunnes hankintailmoitusta ei ole julkaistu HILMASSA.

Nyt sitten niihin kysymyksiin ja toiveisiin:

Tässä kurjuuden kuilussa, joka on koetellut Jämsäläisiä yrittäjiä, tulee nyt kaupungin tukea paikallisia yrityksiä ja olla näin esimerkkinä kuntalaisille. Jos kaupunki ei ostokäyttäytymisellään tue omiaan, niin ei ole ihme että myös kuntalaiset vievät euronsa muualle.

Kysymys kuuluukin: "Lähettääkö kaupunki yrittäjille esim. näitä tietopyyntöjä tai pyytääkö kommentteja alustavasta tarjouspyynnöstä". Nämä toimisivat hyvänä hankintojen etukäteistiedottamisina ja antaisivat lain puitteissa pientä etua paikallisille yrittäjille?"

Uskallan väittää, että kaupungin euroja hankintojen ja ostojen kautta karkaa naapurikuntiin ja kauemmas aivan turhaan. HILMAAN päätyy ehkä sellaisia hankintoja, joita laki ei sinne velvoita. Pääseekö virkamiehet helpommalla sitä kautta, en tiedä?

Kaupungin on mahdollisuus ostaa omalta paikkakunnalta todella mittavilla summilla ilman lain vaatimaa velvoitetta laittaa HILMAAN.

Toivon, että joku taho tekisi/ pyytäisi selvityksen kaupungin ostokäyttäytymisestä. Siitä ei varmasti ole kyse etteikö omasta kaupungista löydy tekijöitä tuottamaan ja myymään palveluita useisiin kohteisiin.

Seija El Sayed

Ei kommentteja: