tiistai 6. tammikuuta 2009

”Matti” kukkarossa

Kaupungin kukkaro on suuri, mutta ammottaa tyhjyyttään, ei kuulu pohjalta juurikaan muuta, kuin senttien kilinä.

Paljon puhuttu säästöruletti pyörähti käyntiin vuoden 2008 viimeisinä päivinä. Jos ymmärsin oikein kaupunginjohtaja Mattilan ja konsultti Laesterän alustuksista valtuustossa, niin kyseinen säästöpaketti ei ratkaise vielä yhtään mitään, vaikka se olisi nielty kaikkine kivine päivineen.
Kun ajatellaan kaupungin kehitystä ja kilpailukykyä tulevaisuuteen ja totuus on se, että säästötoimenpiteet eivät yksin riitä, niin mitäs nyt sitten tehtäisiin ? Emme kai halua säästää itseämme hengiltä ?

Onko säästöjen rinnalle kehitteillä mitään ”tulevaisuuspakettia”, jonka avulla saadaan kaupungin kassaan lisää tuloja ja mieluummin kahisevassa muodossa? Tiedän, että tarvittaisiin rohkeutta myllätä auki rakenteita ja organisaatioita(yhtiöitä) suurella kädellä. Onko meistä siihen? Mielestäni myös kaupunki voisi yritysten tavoin mennä kohti tulevaisuutta ottamalla pieniä riskejä. En tarkoita kuitenkaan uhkapeluriksi ryhtymistä. Verotulojen lasku on eittämättä edessä, koska tehtaiden savut ovat pienentyneet ja savumerkkejä ehkä lähetellään tulevaisuudessa vain yhdestä suunnasta ja lisäksi kaupunki työllistää aina vaan vähenevässä määrin.

Niin, mitä jää jäljelle...........? Vastaus on: pienet ja keskisuuret yritykset. Kyllä nyt viimeistään olisi herättävä ja ymmärrettävä niiden merkitys. Mielestäni liian monien yritysten on ”annettu” mennä jämsänseudun rajojen ulkopuolelle. Nyt varmasti kannattaisi vähän löysätä kravattia, että aivot saisivat verta ja happea. Kaikki ei mielestäni saisi olla niin mustavalkoista. Tällaisen talouden aikana voisi joiltakin osin käytäntöjä pehmentää, esim. neuvotteluissa, olla yhteistyökykyisempi ja antaa tarvittaessa kenties vähän jopa periksi. Myös taitava ja avarakatseinen kaavoitus- ja tonttipolitiikka nousee arvoon arvaamattomaan.

Uuden suunnan ottamiseen ja kaupungin kehittämiseen tarvitsemme luultavasti apuvoimia, jos virkamiehillä ja meillä luottamusmiehillä ei avut riitä. Onneksi huippuosaamista ja ammattitaitoa löytyy tarvittaessa ihan täältä omalta kylältäkin.

Seija El Sayed

Ei kommentteja: